Un projecte que comença amb una botiga de venda de productes agroecològics, de proximitat, a granel, de comerç just i dins l’economia social i solidària.
Entenen el consum responsable com quelcom més que comprar o optar entre diferents productes: entenen que el fet de consumir es relaciona amb la salut, les relacions, el temps, la coherència, la dignitat com a valor, la forma de viure o l'alliberament d'hàbits que destorben.
El projecte Economat La Guilla té com a principals objectius:
- Establir relacions directes entre productores, consumidores, treballadores i sòcies, que permetin explorar altres models de consum i que aportin beneficis a la comunitat.
- Potenciar una economia que tingui en compte les persones, el medi ambient i el desenvolupament sostenible, com a referència prioritària, i per sobre d'altres interessos.
- Col·laborar per cercar solucions a la crisi ambiental i social causada per l'actual estructura socioeconòmica i posar de manifest que el capitalisme no és sostenible.
- Fomentar els valors d'equitat, democràcia, participació, solidaritat, intercooperació, responsabilitat social i, tot plegat, amb voluntat transformadora.
- Crear en el barri i la ciutat un punt de referència on promoure conceptes com agroecologia, consum responsable, reducció de residus i aprofitament alimentari.
- Sensibilitzar, conscienciar i promoure la reflexió, actitud crítica i participació en la construcció d'un sistema més alineat amb l'Economia Social i Solidària.
- Els productes alimentaris de l'Economat tenen molta presència en l'espai de Consum Responsable de la ciutat, el qual dona suport a un canvi de paradigma vers la sobirania alimentària i el dret dels pobles a determinar les polítiques agrícoles i alimentàries que els afecten.
Això significa:
- Tenir dret i accés a la terra i els recursos naturals.
- Poder alimentar-se de forma sana i saludable amb aliments lliures de transgènics i pesticides.
- Protegir i regular la producció i el comerç agrícola interior amb l'objectiu d'aconseguir un desenvolupament sostenible i garantir la seguretat alimentària.